
Snelheid en kwaliteit: logistieke partners op de luchthaven
Een snelle levering over de hele wereld is voor veel bedrijven essentieel om concurrentieel te zijn en een goede service te kunnen bieden aan hun klanten. Onze Belgische bedrijven hebben een logistiek goed georganiseerde luchthaven nodig met competitieve tarieven en kwaliteitsvolle infrastructuur waarbij alle spelers – van expediteurs tot douane – op elkaar zijn afgestemd.
“Dankzij snelle afhandeling winnen we tijd”
Voor het Belgische familiebedrijf TVH is een snelle levering cruciaal. TVH is de grootste leverancier van heftruckonderdelen en machines wereldwijd. Om zeker te zijn dat ze die garantie waarmaken, rekenen ze op de snelle verbindingen vanuit Brussels Airport. In 2015 deden ze 306.000 zendingen naar 172 landen.
Corporate Traffic Manager Herbert Sercu: “TVH kiest ervoor om de distributie van onderdelen vooral vanuit België te organiseren. Brussels Airport zorgt er mee voor dat onze goederen de weg naar het buitenland vinden, onder meer omdat de luchthaven een aantal prestigieuze luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten heeft binnengehaald."
"Ook werkt Brussels Airport goed samen met de douaneautoriteiten. Cruciaal voor een snelle afhandeling, want het is meestal door de administratieve rompslomp dat bedrijven vertraging oplopen."

"De goede samenwerking met de verschillende logistieke spelers op Brussels Airport maakt dat we tijd winnen en dat onze goederen vlugger bij de klant geraken.”
“Ondanks alle sterke initiatieven moeten we alert blijven voor de buitenlandse concurrentie. Daarom is het voor onze economie noodzakelijk om te blijven investeren in nieuwe bestemmingen, een vlotte administratie en moderne vrachtinfrastructuur.”
“Goede samenwerking tussen actoren op de luchthaven”
Het Amerikaanse bedrijf Caterpillar produceert machines en motoren voor de bouw- en de mijnbouwsector. Al 50 jaar hebben ze een vestiging in Grimbergen. Die Belgische afdeling is het distributiecentrum voor wisselstukken in de hele wereld. Ook voor hen is het belangrijk deze wisselstukken zo snel mogelijk te kunnen leveren.

Dieter Degryse, directeur Logistiek en Transportbeheer: “Bij Caterpillar Grimbergen draait alles om service. Snelheid is daarbij cruciaal. Want een klant die zijn werk moet onderbreken door een defect aan een machineonderdeel, verliest inkomsten. Vanuit Europa vertrekken er elk jaar 15.000 ton Caterpillar-onderdelen naar de rest van de wereld."
"Meer dan 60 procent van onze luchtvracht passeert via Brussels Airport. Het grootste deel – ongeveer 8 ton per dag – gaat met de passagiersvluchten mee. Niet de hoeveelheid, wel de snelheid is doorslaggevend voor ons. Daarom is de dagelijkse frequentie van passagiersvluchten zo belangrijk. Het Midden-Oosten, Afrika en Rusland zijn op dit moment onze belangrijkste afzetmarkten.”
“Het succes van een luchthaven staat of valt voor ons met de flexibiliteit en de efficiëntie van de hele transportketen. Expediteurs, vrachtafhandelaars, vliegtuigmaatschappijen en douaneautoriteiten moeten perfect op elkaar afgestemd zijn. Brussels Airport speelt daarin een enorm belangrijke én geslaagde rol. Want zij bieden het platform om al die actoren te laten samenwerken. Zo winnen we als logistieke speler tijd en maken we de servicebelofte aan onze klant waar.”
“Kwaliteitsvolle behandeling op luchthaven is levensbelangrijk”
Pfizer behoort tot de top drie van farmaceutische bedrijven wereldwijd. Ze ontwikkelen, produceren en verdelen vaccins en geneesmiddelen. Al in 1952 opende de internationale farmaspeler zijn eerste vestiging in België, omwille van de centrale ligging in Europa. Vandaag stelt Pfizer hier bijna 2.500 mensen aan het werk in vier vestigingen.
Eddy Weygaerts, Senior Manager Logistics Delivery Operations: “Eén daarvan ligt in Zaventem en is dé draaischijf voor de distributie naar de rest van de wereld. Geneesmiddelen van alle productiebedrijven in Europa komen hiernaartoe over de weg. Van het European Logistics Center, dat een onderdeel is van Pfizer Global Intercompany Operations, vertrekken de medicijnen daarna met het vliegtuig. Daarvoor doen we een beroep op de door Pfizer aangestelde expediteurs op Brussels Airport.”

“De luchthaven is een onmisbare schakel tussen alle spelers op Brucargo: zowel farmabedrijven, expediteurs, vrachtafhandelaars als vliegtuigmaatschappijen. Enerzijds zorgt Brussels Airport voor de beschikbaarheid van de gebouwen – de invulling en exploitatie ervan is uiteraard de taak van de bedrijven zelf. Anderzijds brengt de luchthaven de farmaceutische bedrijven een aantal keer per jaar samen in een overlegcomité. Zo blijven we op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op de luchthaven, en krijgen we de kans om onze noden rond transport aan te kaarten. Brussels Airport spoort iedereen aan om samen te werken.”
“Een van onze basisvereisten is temperatuurcontrole voor onze producten. Vandaag behoren koelcellen tot de basisinfrastructuur van onze vrachtmaatschappijen. Maar de grootste uitdaging is het vervoer tussen het magazijn en het vliegtuig. Zelfs in die korte periode moet de juiste temperatuur constant blijven. Ook hier speelt de luchthaven een rol. Want hoe korter de tijd van die transfer, hoe beter. Momenteel loopt er een demonstratieproject met cool dollies. Dat zijn speciale vrachtcontainers met temperatuurcontrole voor vervoer op de tarmac. Het project wordt medegefinancierd door Brussels Airport Company. Dergelijke innovatieve projecten tonen aan dat Brussels Airport actief meedenkt over het logistieke proces en zijn belangrijke troeven voor de farmaceutische industrie.”