
Alles binnen handbereik in een mum van tijd
De ananas in uw fruitsla, de verse munt in uw thee, de kreeft op het menu. De meeste mensen vinden het normaal om dit elke dag in de winkel te vinden. Maar deze en nog veel andere producten zouden hier niet zijn zonder luchttransport. Omgekeerd bieden de rechtstreekse verbindingen met meer dan tweehonderd bestemmingen onze Belgische bedrijven veel mogelijkheden om hun producten in het buitenland te verkopen of zaken te doen.
Pralines binnen de vier dagen in Japan
De Belgische pralines zijn wereldberoemd en worden in heel wat landen beschouwd als een exclusieve delicatesse. De Belgische lekkernijen veroveren dan ook al jaren de wereld. Zo zijn de pralines van Leonidas, gebrevetteerd Belgisch hofleverancier, te vinden in 1.300 verkooppunten in veertig landen en vijf werelddelen. Maar een praline stop je niet zomaar in een doosje op het vliegtuig. Een praline is een gevoelig product dat een gekoeld transport vereist, van aan de fabriek over het vliegtuig tot in de winkel aan de andere kant van de wereld.

Filip Van de Vyver, International Sales Director: “Omdat Leonidas alleen met verse vullingen en honderd procent cacaoboter werkt, is het belangrijk dat onze producten zo snel mogelijk bij onze verkooppunten raken, met zo weinig mogelijk tussenschakels. Want om de kwaliteit te verzekeren, vriest Leonidas geen enkele praline in. Daarom doen we een beroep op Brussels Airport. Zij garanderen directe vluchten, snelle verbindingen en de juiste temperatuur in de laadruimte – 14 tot 18 graden. Kleinere bestellingen vertrekken met passagiersvluchten. Voor grote hoeveelheden schakelen we cargovliegtuigen in.”
“Leonidas heeft twee soorten verkooppunten: shops op buitenlandse luchthavens en Leonidas-winkels wereldwijd. Voor die eerste regelen we het transport zelf. De rest van de export besteden we uit aan logistieke partners. Vandaag is Japan onze belangrijkste afzetmarkt buiten Europa, met een belangrijk hoogtepunt rond Valentijn. Die periode is goed voor veertig procent van onze jaarlijkse productie voor Japan. Dankzij onze logistieke keten zijn onze pralines al binnen vier dagen op locatie.”
Grootste chocoladewinkel ter wereld
Voor reizigers die op het laatste moment nog een lekker en betaalbaar cadeau zoeken, is de luchthaven een klein paradijs. Nergens ter wereld wordt er meer chocolade verkocht dan op Brussels Airport. Zo gaat er jaarlijks 815 ton over de toonbank. Dat is 1,5 kg per minuut! In The Belgian Chocolate House vinden reizigers Belgische specialiteiten van onder andere Godiva, Neuhaus en Corné Port-Royal.
Time is money, voor vracht maar ook voor mensen
Een rechtstreekse verbinding is niet alleen van belang om goederen te voeren. Voor internationaal werkende bedrijven is het ook van belang dat de juiste mensen op tijd op de juiste plaats geraken. Dirk Pauwels, directeur Consumer Business bij Huawei: “Huawei is al acht jaar in België gevestigd om de lokale markt beter te bedienen en om nieuwe technologieën te ontwikkelen in het R&D-hoofdkwartier. Huawei zet op die manier meer dan tweehonderd mensen direct en indirect aan het werk.”
“Voor een mondiaal bedrijf is een goede luchthaven natuurlijk essentieel. Zelf reis ik minstens een keer per maand. Ik ga op bezoek bij klanten, neem deel aan de belangrijkste internationale technologiebeurzen, en keer regelmatig terug naar het hoofdkantoor in China. Voor projecten bij klanten vliegen buitenlandse collega's dan weer over naar hier. Voor een paar maanden of voor maar één dag. En dan speelt ook de bereikbaarheid van de luchthaven een grote rol. Daarom is het echt een pluspunt dat de treinverbindingen in Brussels Airport nu zo goed zijn. Zo nemen onze collega's gewoon de ochtendvlucht naar hier, in plaats van de avond ervoor al af te reizen. Een enorme winst in tijd én geld!”
