
Brussels Airport, haar partners en Fost Plus verbinden zich ertoe het recyclingpercentage van al het afval op de luchthaven tegen 2023 te verdubbelen
Met 24.000 werknemers en dagelijks 70.000 passagiers over de vloer, zamelt de luchthaven elke dag ongeveer 15 vrachtwagens afval in: plastieken drankflesjes, etensresten, oud papier, etc. Niet al dat afval komt in de juiste vuilbak terecht waardoor het afval niet altijd kan gerecycleerd worden. De vele buitenlandse reizigers zijn bovendien vaak weinig vertrouwd met het Belgische sorteersysteem. De Belgische passagiers zijn zich dan weer niet altijd bewust van de mogelijkheden om buitenshuis te sorteren.
Brussels Airport en Fost Plus slaan daarom de handen in elkaar om meer afval te voorkomen, beter te sorteren en nog meer te recycleren. 25 verschillende luchthavenpartners hebben het Afvalcharter van Brussels Airport ondertekend waarin zij de expliciete keuze voor een circulaire economie maken en zich engageren om het afval op de luchthaven te verminderen. Tegen 2023 willen alle partners minstens 50% van al het afval op de luchthaven recycleren, inclusief het afval afkomstig van passagiers. Dat is het dubbele van het huidige recyclagepercentage.
Een Afvalcharter met ambitieuze doelstellingen
Op 25 juni schaarden Brussels Airport Company, Fost Plus, AB Inbev, Air Cargo Belgium, ASBO, Autogrill, Aviapartner, Brussels Airlines, Coca-Cola, DHL, Exki, Facilicom, G4S, Guapa, H.R.S., International Duty Free (IDF), Interparking, ISS, LSG Skychefs, Mobility Masters, OVAM, Suez, Swissport, TUI Belgium en Ziegler zich achter de doelstellingen van het Afvalcharter van Brussels Airport.
Fost Plus zal in samenwerking met Brussels Airport Company bij elke luchthavenpartner die het charter heeft getekend een audit houden om een stand van zaken op te stellen met betrekking tot de huidige organisatie van de afvalsortering. Elke onderneming krijgt vervolgens een actieplan op maat waarmee het de doelstellingen van het Afvalcharter van Brussels Airport kan behalen.
In het verleden werkten Brussels Airport en Fost Plus al met succes samen om de inzameling van PMD-afval (flessen en flacons in plastic, metalen verpakkingen en drankkartons) bij passagiers en medewerkers te verbeteren. Daarbij werden beter zichtbare en duidelijkere afvalsorteerbakken ingezet. De inzameling van PMD-afval is sindsdien toegenomen van 5 naar 174 ton.
Komende herfst: een concreet proefproject
De ondernemingen zijn niet de enige die zich inzetten voor betere afvalsortering en -recycling. Brussels Airport en Fost Plus willen ook de passagiers bewustmaken en hen helpen afval beter te sorteren. Want alleen afval dat op de juiste wijze is gesorteerd, kan op de juiste wijze worden gerecycleerd. Op dit moment komen bij de veiligheidscontrole vaak flessen in de sorteerbakken terecht die niet helemaal leeg zijn. Brussels Airport zal daarom voor de controlelijnen gootstenen plaatsen, zodat passagiers hun flessen kunnen leeggieten alvorens ze in de blauwe bak te gooien. Dankzij dit initiatief kunnen deze flessen worden gerecycleerd.
Tegelijk zal Brussels Airport de passagiers aanmoedigen zo weinig mogelijk plastic flessen te gebruiken door hen een alternatief te bieden. Op de waterflessenstand voorbij de handbagagecontrole zullen voortaan herbruikbare waterflessen te koop worden aangeboden. Bijkomende waterfonteintjes zullen op zeer zichtbare plaatsen worden geplaatst. Zo kunnen passagiers hun herbruikbare waterflessen gratis vullen.
Meer nieuws
Nieuws
Fietssnelweg naar Brussels Airport
De Vlaamse regering keurde de subsidie goed voor de fietssnelweg "S-Bocht" of ook F3s genoemd langs spoorlijn 36 (HST-fietsroute) en de A201 Leopoldlaan.
Nieuws
Slim onderweg naar Brussels Airport met de Ringtrambus
De nieuwe trambussen van De Lijn staan synoniem voor vlot en comfortabel reizen. Voortaan rijden ze dagelijks van het UZ Brussel in Jette via het station van Vilvoorde naar Brussels Airport en weer terug!