
Versterking Brussels Airport als intermodale hub met Ringtrambus
Met de komst van de Ringtrambus zal onze luchthaven haar positie als intermodale hub versterken, een plek waar verschillende vervoersmiddelen samenkomen. Trein, bus, taxi, auto, fiets, vliegtuig en binnenkort ook de Ringtrambus sluiten er naadloos op elkaar aan.
Naast passagiers verwelkomt Brussels Airport dagelijks ook heel wat pendelaars en buurtbewoners, voor wie de luchthaven een belangrijk connectiepunt is in hun woon-werktraject. De Ringtrambus vormt een extra alternatief voor de auto. Brussels Airport wil met dit project haar rol als intermodaal knooppunt nog verder uitbouwen, en zo meehelpen aan een mobiliteitsoplossing in en rond Brussel.
De introductie van de trambus is bovendien ook een belangrijke stap om de ambitie van de luchthaven waar te maken: Brussels Airport stelt zichzelf als doelstelling dat in 2040 minstens 50% van de passagiers en werknemers naar de luchthaven komen met het openbaar vervoer, de fiets of te voet, tegenover 30% nu.
Aangepaste infrastructuur op het luchthaventerrein
De afgelopen maanden is op Brussels Airport hard gewerkt om de infrastructuur aan te passen op maat van de Ringtrambus. Zo werd de weginfrastructuur vernieuwd en werd een splinternieuw perron gebouwd in het busstation. Ook de haltes tussen de luchthaventerminal en de cargozone werden aangepast, zodat ze de Ringtrambus gemakkelijk kunnen ontvangen.
Duurzaam alternatief voor de auto
De Ringtrambus is maar liefst 24 meter lang en biedt plaats voor 137 reizigers. De trambus zal tussen het UZ Brussel en Brussels Airport rijden en passeert daarbij heel wat belangrijke verkeersknooppunten, waardoor het een goed alternatief is voor de auto en dus kan bijdragen tot een oplossing voor de structurele files in de Noordrand. De trambussen zijn ook hybride: ze hebben zowel een elektro- als een dieselmotor, waardoor ze 25% zuiniger zijn dan een gemiddelde dieselbus.
Het Ringtrambusproject is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen De Lijn, de Vlaamse overheid en Brussels Airport, en biedt een gedeeltelijke oplossing voor de mobiliteitsproblemen in de Brusselse Noordrand.
Meer nieuws
Nieuws
Fietssnelweg naar Brussels Airport
De Vlaamse regering keurde de subsidie goed voor de fietssnelweg "S-Bocht" of ook F3s genoemd langs spoorlijn 36 (HST-fietsroute) en de A201 Leopoldlaan.
Nieuws
Slim onderweg naar Brussels Airport met de Ringtrambus
De nieuwe trambussen van De Lijn staan synoniem voor vlot en comfortabel reizen. Voortaan rijden ze dagelijks van het UZ Brussel in Jette via het station van Vilvoorde naar Brussels Airport en weer terug!