Brussels Airport: een CO2-neutrale luchthaven
In 2010 stelde Brussels Airport een ambitieus doel: haar CO2-uitstoot met 20% verlagen tegen 2020. In 2017 was deze al met 34% gedaald, en daarom besloten we om een nieuw streefdoel op te stellen: tegen 2030 de CO2-voetafdruk met 40% verlagen. Dankzij talloze investeringen in het energiebeleid en de opstart van projecten met externe partners, heeft Brussels Airport in 2018 het internationale certificaat van koolstofneutrale luchthaven, of volledige CO2-neutraliteit van eigen emissies (Airport Carbon Accreditation niveau 3+), kunnen behalen.
Het Airport Carbon Accreditation-certificaat van ACI (Airport Council International) is het hoogst mogelijke certificaat dat een luchthaven in ontvangst kan nemen. De overhandiging vond plaats op 20 juni 2018 tijdens het jaarlijkse ACI World en ACI Europe congres, waarvan Brussels Airport de gastheer was. De luchthaven behaalde vijf jaar op rij ‘Airport Carbon Accreditation niveau 3’, maar in 2018 heeft de luchthaven zich ertoe verbonden om blijvend haar CO2-uitstoot te verminderen en haar restuitstoot te compenseren.
“Binnen de langetermijnvisie engageert Brussels Airport zich om de luchthaven op een duurzame manier te ontwikkelen. Elke bedrijfsactiviteit, elk project en alle managementbeslissingen worden getoetst aan hun impact op de omgeving. Dankzij deze bewuste globaalaanpak vermindert de luchthaven elk jaar haar CO2-afdruk”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.
Hoe CO2 reduceren en restuitstoot compenseren?
Brussels Airport heeft een emissiebeleid om CO2 te reduceren, restuitstoot te compenseren, en het niveau 3+ certificaat te kunnen behalen. Maar welke initiatieven zijn hiervoor reeds uitgevoerd of staan nog op de planning?
- Sinds 2009 enkel nog aankoop van groene energie;
- zonne-energie opwekken aan de hand van eigen zonnepanelenparken;
- fossiel brandstofverbruik verminderen van stookinstallaties en het wagenpark;
- gebouwen, nieuw en oud, energie-efficiënter maken: zo werkt het Connector-gebouw met een koudewarmteopslag, waardoor er minder energie nodig is om het gebouw te verwarmen of te koelen;
- samenwerken met andere partners, zoals luchtvaartmaatschappijen, om hun CO2 ook te verminderen: introductie van ‘groene landingen’ en ‘collaborative decision making’, gezamenlijke initiatieven rond vergroening van het wagenpark;
- Warmtekrachtkoppelingsinstallatie wekt elektriciteit en warmte op vanaf 2019;
- 30 elektrische bussen op tarmac vanaf 2019;
- …
Om de restuitstoot te compenseren, steunt Brussels Airport het klimaatproject Saving Trees in Oeganda. Naast het verminderen van CO2-uitstoot draagt het ook bij tot verschillende doelstellingen van de Verenigde Naties: het beschermen van biodiversiteit, het bestrijden van armoede en het bevorderen van sociale gelijkheid. Het project gaat uit van het Belgische bedrijf CO2Logic en gaat de ontbossing van het regenwoud in Oeganda tegen door de aankoop van energiezuinige ovens voor de plaatselijke bevolking. De ovens verbruiken 40 tot 50% minder hout of houtskool en redden zo letterlijk bomen.
Lees meer over de verschillende initiatieven van Brussels Airport om onze CO2-emissies te doen dalen en het Saving Trees project, in het Milieurapport 2018.
Meer nieuws
Nieuws
Fietssnelweg naar Brussels Airport
De Vlaamse regering keurde de subsidie goed voor de fietssnelweg "S-Bocht" of ook F3s genoemd langs spoorlijn 36 (HST-fietsroute) en de A201 Leopoldlaan.
Nieuws
Slim onderweg naar Brussels Airport met de Ringtrambus
De nieuwe trambussen van De Lijn staan synoniem voor vlot en comfortabel reizen. Voortaan rijden ze dagelijks van het UZ Brussel in Jette via het station van Vilvoorde naar Brussels Airport en weer terug!