Brussels Airport is veel meer dan gewoon een luchthaven. Het is een gemeenschap van 60.000 mensen. Brussels Airport is een troef voor België, zijn bedrijven en alle nieuwsgierige wereldontdekkers. Het is ook een conditio sine qua non voor de hoofdstad van Europa, de internationale instellingen en organisaties, net als voor de hotels, restaurants en musea in heel ons land. Enkele feiten over Brussels Airport op een rijtje.
3.000 Brusselaars en 14.600 Vlamingen werken elke dag op Brussels Airport
Dat maakt van de luchthaven de grootste privéwerkgever van de Brusselaars en na de haven van Antwerpen de grootste groeipool van Vlaanderen. Tegen 2020 zullen 15.000 bijkomende jobs gecreëerd worden. En het gaat niet alleen over piloten en bagagisten. Alle beroepen zijn op Brussels Airport mogelijk: kok, taxichauffeur, apotheker, politieagent, douanier, brandweerman, … Zonder het zelfs nog te hebben over de horeca en het toerisme, die ook de rechtstreekse vruchten plukken van de luchthaven.
Het aantal omwonenden dat geluidsoverlast ondervindt van de luchthaven is met meer dan 50 % gedaald sinds 2000
Brussels Airport heeft de afgelopen jaren niet met de armen gekruist gezeten. De luchthaven stimuleert luchtvaartmaatschappijen om te investeren in modernere, performantere en dus stillere toestellen. Continu worden operationele maatregelen genomen om de impact van de vliegtuigen op de levenskwaliteit te verminderen. Het goede nieuws daarbij is dat dankzij de technologische vooruitgang de nieuwe vliegtuigen tot 40 % minder geluid maken.
Brussels Airport is niet de enige luchthaven die dicht bij een grote stad ligt
Parijs: 19 kilometer
Madrid: 13 kilometer
Amsterdam: 11 kilometer
Zurich: 9 kilometer
Lissabon: 7 kilometer
Brussel: 11 kilometer
Dit is met andere woorden binnen de Europese norm. Het is een illusie te denken dat de Brusselse rand en de omgeving van de luchthaven weinig bewoonde zones zouden zijn aangezien de verstedelijking zich continu voortzet en mensen specifiek op zoek gaan naar een woonplaats dicht bij economische centra.
Vrachtvervoer weghalen van Brussels Airport is economische en sociale zelfmoord
Het vrachtvervoer is onlosmakelijk verbonden met het passagiersvervoer want 30 % van de goederen vliegt mee met passagiersvluchten. Brussels Airport biedt een netwerk naar alle delen van de wereld aan dankzij zijn 230 rechtstreekse bestemmingen. Beide zaken garanderen dat essentiële levensmiddelen zoals vaccins en geneesmiddelen, in een recordtempo naar de hele wereld worden gestuurd en dat we onze kerstpakjes op tijd thuis geleverd krijgen.
Een vliegwet moet een einde stellen aan een kafkaiaanse situatie
Het ontbreken van een stabiel wettelijk kader voor de vliegroutes creëert een algemene onzekerheid. Een wet stemmen over het gebruik van deze routes is dringend en in het voordeel van iedereen: omwonenden, luchthaven, luchtvaartmaatschappijen en passagiers. Brussels Airport heeft een dialoog geopend met alle betrokkenen via het Forum 2040. Daarin zal de toekomst van de luchthaven voor de komende 25 jaar op een open en constructieve manier worden besproken met de omwonenden, de economische actoren en experten. Want onze prioriteit is om ons land en zijn drie regio’s de middelen in handen te geven om zich economisch, cultureel en sociaal te ontwikkelen op een evenwichtige en duurzame manier.
Meer nieuws
Nieuws
Fietssnelweg naar Brussels Airport
De Vlaamse regering keurde de subsidie goed voor de fietssnelweg "S-Bocht" of ook F3s genoemd langs spoorlijn 36 (HST-fietsroute) en de A201 Leopoldlaan.
Nieuws
Slim onderweg naar Brussels Airport met de Ringtrambus
De nieuwe trambussen van De Lijn staan synoniem voor vlot en comfortabel reizen. Voortaan rijden ze dagelijks van het UZ Brussel in Jette via het station van Vilvoorde naar Brussels Airport en weer terug!